Zde může být text o autorovi
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Záhlaví stránek

 
 

recepty

Filetto

1. VEPŘOVÉ ŘÍZKY (LZE APLIKOVAT I NA KUŘECÍ A RYBÍ MASO)

Suroviny:

  • 60 dkg vepřové kýty, případně krkovice
  • 10 dkg strouhanky z čerstvého pečiva
  • 1-2 vejce
  • 2 lžíce oleje na potření řízků

Postup:

Maso nejprve omyjeme a osušíme, např. papírovým ubrouskem. Pak z něho nakrájíme plátky, které na okrajích nařízneme. Maso neklepeme! Maso obalíme ve strouhance z čerstvého pečiva (např. rohlíků) připravené pomocí mixéru mixSy od Zepter, poté v mírně osolených rozšlehaných vejcích a opět ve strouhance. (Tip: strouhanka připravená z čerstvých rohlíků je křupavější a absorbuje méně oleje, řízky vypadají i chutnají lépe. Strouhanku lze také kombinovat s nejrůznějšími přísadami - petrželkou, česnekem, sýrem či mandlemi apod. Přísadu pouze přidáme k rohlíkům a vše najednou připravíme v mixéru mixSy.)
Do pokličky pánve Zepter nalijeme 2 lžíce oleje a řízek v něm vždy z jedné strany lehce namočíme. Stranou potřenou olejem položíme na zahřátou pánev Zepter a smažíme z každé strany 3-4 minuty. Takto upravené řízky jsou velmi šťavnaté a mají křupavou kůrčičku. (Tip: pro přípravu rybích řízků je ideální nádoba Zepter Wok.)

  • maso neklepeme!
  • strouhanku připravíme z čerstvého pečiva!
  • olej nedáváme do pánve, jen v něm řízek lehce namočíme!
  • obalujeme bez mouky!

Zepter

2. LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT SE ZELENINOU

Suroviny:

  • 800 dkg oloupaných syrových brambor
  • 25 dkg mrkve
  • 15 dkg celeru
  • 1 cibule, pepř, sůl
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lučina
  • 2 vařená vejce
  • 1 nastrouhané jablko
  • 2 kyselé okurky
  • francouzská hořčice

Postup:

Omyté brambory, mrkev a celer oloupeme, vypereme ve vodě a nakrájíme na drobné kostičky. Zeleninu, brambory i omyté vejce vložíme do nádoby Zepter s děrovaným dnem a vaříme v páře (např. nad polévkou) cca 15 minut. (Tip: Vaření v páře je nejzdravější způsob vaření pokrmů, zelenina si zachová více aroma, živin a současně dobře vypadá. Rovněž uspoříme energii - vše se vaří nad sebou na jedné plotýnce ve varném sloupci od společnosti Zepter!)
Poté brambory a zeleninu necháme vychladnout, popř. je můžeme propláchnout studenou vodou. Příprava majonézy: do mísy dáme majonézu, jogurt, lučinu, hořčici, pepř a rozmícháme. Přidáme vychladlou zeleninu s brambory, na drobné kostičky nakrájená vejce, okurky, cibuli a nastrouhané jablko. Opatrně promícháme. Je-li třeba, trochu osolíme.

Vaříme zeleninu, brambory i vejce v páře v jedné nádobě od Zepter! Dopřejte si lehkou majonézu!

3. RYBÍ POLÉVKA S HOUSTIČKOU

Suroviny:

  • 1 ½ litru vody
  • hlavu a vnitřnosti z kapra
  • 150 dkg zeleniny (ne pórek)
  • 5 dkg másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 1/8 litru smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, petržel

Postup:

Hlavu a vnitřnosti uvaříme v nádobě Zepter s minimálním množstvím vody. Slijeme vodu a přidáme do ní zeleninu, kterou jsme nakrájeli na drobné stroužky a chvilku předtím dusili na másle. Rybu vykostíme a maso přidáme do polévky. Přidáme žloutek smíchaný se smetanou. Koření použijeme dle chuti. Podáváme s opečenou houstičkou.

4. NOVOROČNÍ RUSKÁ HUSA

Suroviny:

  • 1 husa
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl
  • bobkový list podle chuti

Postup:

Ze středně velké husy vyjmeme drůbky a místo nich vložíme 3-4 nasekané stroužky česneku smíchané se solí a pepřem a přidáme šálek bobkových listů. Do těla husy vložíme skleněnou láhev, aby držela tvar a zašijeme. Husu vložíme do oválné nádoby Zepter, pokapeme octem a necháme stát 30 minut. Pečeme na mírném plameni na sporáku 40 minut a průběžně přeléváme vypečenou šťávou. Před podáváním vyjmeme láhev. Okolo husy rozložíme přílohu - rýži, jablka, smažené brambory nebo nakládané švestky.

Do těla husy vložíme láhev pro udržení tvaru! Pečeme v oválné nádobě Zepter na plotýnce!

sloupec Sloupec2

5. TVAROHOVÉ BUCHTY Z PÁNVE ZEPTER

Suroviny - těsto:

  • 20 dkg hladké mouky
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 10 kostek cukru
  • 0,75 dl oleje
  • necelá 1/3 kostky droždí
  • asi 1,5 dl mléka
  • 2 žloutky

Suroviny - náplň:

  • 1 kostka tvarohu (ne ve vaničce)
  • 1 vejce
  • cukr podle chuti

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme, důkladně prohněteme a necháme kynout. Mezitím si připravíme náplň do buchet - tvaroh, vejce a cukr dohromady utřeme. Těsto rozdělíme na cca 20 kousků, ze kterých uděláme placičky. Jednotlivé placičky naplníme připravenou tvarohovou náplní a vytvarujeme kuličky. Poté naskládáme buchty do pánve Zepter s poklicí a pečeme na sporáku.

Mix6. KRABÍ POMAZÁNKA

Suroviny:

  • 1 balení krabích tyčinek
  • 1 pomazánkové máslo light
  • 3-4 lžíce smetany light pro zjemnění
  • 1 oloupaný ananas
  • citrony
  • zelená petrželka pro ozdobení

Vše vložíme do nádoby a zakapeme citronem. Směs nasekáme v Zepter mixeru mixSy nástavcem nožová hlava. Hotovou pomazánku mažeme na celozrnné pečivo, ozdobíme citronem a petrželkou.

7. BÁJEČNÁ ZELENINOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny:

2 stroužky česneku
1 mrkev
špalíček pórku
smetanový sýr
2 lžíce bílého jogurtu
sůl
pepř

Zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíky. Do nádobky mixéru vložte zeleninu a tyčovým mixérem mixSy s nástavcem na sekání ji posekejte na velmi drobné kousky. Přidejte sýr a jogurt. Znovu chvíli mixujte. Podle chuti dosolte a opepřete.


Přírodní řízek

4 kuřecí řízky (prsa nebo vykostěná stehna)
grilovací koření
česnek
máslo
sůl

Pánev Zepter zahřejeme k zelenému poli. Zkontrolujeme teplotu tak, že do pánve dáme několik kapek vody a když se kapky rozprsknou a vytvářejí na dně perličky, je pánev správně rozehřátá.

Řízky opatrně naklepeme, stačí rukou, potřeme rozetřeným česnekem a necháme asi 1 hodinu v chladu, potom ho osušíme papírovým ubrouskem. Řízky vložíme do předehřáté pánve a přitlačíme je vidličkou ke dnu. Pánev přikryjeme poklicí na 2-3 minuty, potom maso obrátíme. Za tu dobu se maso opeče a uvolní ode dna.
Řízky posypeme kořením, dáme na každý lžičku másla. Přikryjeme poklicí a necháme 2 minuty. Potom mírně podlijeme a děláme odkryté asi 2 minuty. Můžeme dosolit a dochutit kořením.

Podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem a zelím z cukety nebo jinou zeleninovou přílohou.


Eintopf s klobásou vařený v Zepteru

4 větší brambory (podle velikosti porce)
1 pára klobásy
1 sáček mražené zeleniny (podle vlastního výběru)
2 velké cibule
sůl, pepř
vegeta
sojová omáčka, kečup
1 zakysaná smetana
2 vejce

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Klobásy oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
Do hrnce Zepter naskládáme vrstvu brambor (1/3 dávky), posypeme vegetou, částí nakrájené cibule, půlkou dávky zeleniny, nakrájenou nožičkou klobásy, osolíme, opepříme a posypeme vegetou. Vrstvu opakujeme, pokapeme sojovou a kečupem (ne moc). Na to dáme poslední vrstvu brambor a cibule, kterou mírně osolíme, opepříme, posypeme vegetou a přidáme 2-3 lžíce vody. Hrnec přikryjeme poklicí a dáme vařit. Když ručička dosáhne zeleného pole, snížíme teplotu vaření a vaříme 25 minut. Hotový eintopf zalijeme rozmíchaným vejcem se solí a se zakysanou smetanou, necháme ještě 5 minut povařit, aby se udělala vajíčka.


Ratatouile


zepterOčištěnou a omytou cuketu, lilek a cibuli nakrájíme na kostky, z nakrájených rajčat odstraníme jadérka a přebytečnou vodu. Připravíme si nádobu Quadra s jedním úchytem (TQ-16-19-S) a vložíme do ní celou papriku. Když indikátor tepelné regulace postoupí do zeleného pole, odstraníme poklici a opékáme papriku tak dlouho, dokud celá slupka nezčerná. Z ještě teplé papriky odstraníme slupku, stopku, jádřinec a nakrájíme ji na kousky. V druhé pánvi - v grilovací nádobě se dvěma úchyty (TQ-1619) - opečeme lilek a až bude indikátor tepelné regulace v zeleném pásmu, přidáme cuketu. Opékáme do zhnědnutí zeleniny. Zeleninu poté vyndáme a v nádobě osmažíme cibuli, cukr, bobkový list a česnek. Až cibule s cukrem zezlátne, přidáme ocet. Lilek a cuketu vrátíme zpět, přidáme zbývající zeleninu, opepříme, podlijeme troškou vody, přiklopíme poklicí a necháme na nejnižším stupni zvolna vařit. Zeleninu vaříme do změknutí, nikoli do rozvaření. Před dovařením vmícháme na nudličky nakrájenou šunku, prohřejeme a podáváme.


Telecí svíčková s pečeným bramborem


zepter

Tymián nasekáme společně s česnekem v procesoru mixSy, omytý citron oloupeme a kůru rozsekáme v mixSy na drobné kousky. V misce (TF-984-20-NG) smícháme bylinky s kůrou a vzniklou směsí okořeníme telecí maso. Zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň, přiklopíme nádobu Quadra o objemu 1,6 l (TQ-1619-S) poklicí a rozehřejeme ji. Když se šipka tepelného indikátoru posune do zeleného pole, zkontrolujeme správnost teploty stříknutím pár kapek vody na dno nádoby. Pokud se na dně vytvoří kuličky, je nádoba připravena. Vložíme telecí svíčkovou, přimáčkneme vidličkou, přiklopíme poklici a opékáme. Maso se přilepí k pánvi, když je hotové (cca za 2 minuty), tak se odlepí, můžeme je otočit a opéct z druhé strany. Když je maso hotové, vyjmeme ho z nádoby a dáme stranou. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a ve výpeku opečeme.


Balkánské kuře s bramborem

zepterbalkánské kuře s bramborem (1380 kJ, 33 g bílkovin, 6 g tuku, 38 g sacharidů)

150 g kuřecího masa, 50 g cibule, 50 g paprik, 50 g rajčat, stroužek česneku, podle chuti pepř, sůl, sušený tymián, petrželová nať, 150 g brambor

Omyté a osušené kuřecí maso vložíme do nahřáté nádoby Zepter (např. pánev Zepter TF-027-24-LS) a přepneme na minimum. Maso opečeme po obou stranách do zlatova. zepterMaso vyjmeme, do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a zdroj tepla zvýšíme na střední stupeň. Když cibulka mírně zezlátne, přidáme k ní oloupaná nakrájená rajčata, papriky rozkrájené na větší kousky, rozsekaný česnek a okořeníme tymiánem, popř. osolíme. Asi 5 minut dusíme na minimálním stupni tepelného zdroje pod poklicí, pak přepneme na střední stupeň a necháme bez poklice asi 2-3 minuty. Když pokrm začne vysmahovat, podlijeme mírně vodou a vložíme do něj kuřecí maso. Zdroj přepneme na minimum, přiklopíme poklicí a asi 3 minuty pokrm dusíme. Pak zdroj tepla vypneme a pokrm necháme dojít.

Příprava brambor: Na nádobu Zepter s cca 2 dcl vody (např. TF-042-20, 4,2l) umístíme nádobu s děrovaným dnem (TF-987-20), ve které připravíme brambory. Vaření v páře představuje velmi šetrný způsob tepelné úpravy a takto upravené potraviny si zachovávají maximum obsažených vitaminů a minerálních látek.


Amur na česneku s bramborem a dušenou zeleninou

zepter


150 g brambor, 150 g amura, 20 g hladké mouky, 1 kávová lžička panenského olivového oleje, podle chuti sladká paprika, česnek, 100 g brokolice, 100 g mrkve

Opláchnuté porce amura potřeme česnekem a obalíme ve směsi hladké mouky s paprikou. Pánev o objemu 0,9 l (TF-009-20) přiklopíme poklicí, dáme na plotnu a necháme zahřát, až se šipka tepelného indikátoru bude nacházet v zeleném poli. Na dno nádoby kápneme několik kapek vody a zkontrolujeme tak teplotu. Pokud kapky nepřilnou ke dnu, ale běhají jako kuličky, je teplota optimální. Do nádoby vložíme rybu, přimáčkneme vidličkou
a přiklopíme poklici. Po chvíli se ryba ode dna odlepí, otočíme ji a postup zopakujeme, až je maso opečené z obou stran.
Příprava zeleniny a brambor: Brambory oloupeme, zeleninu očistíme a opláchneme. Brokolici rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na plátky. Do nádoby o objemu 2,7 l (TF-027-24) nalijeme 1 sklenici vody. Na nádobu položíme redukční kroužek a struhadlo (TF-980-AC-N). Zeleninu položíme na struhadlo a zakryjeme ji miskou (TF-984-24-NG) nebo poklicí. Zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň, a když šipka indikátoru postoupí do zeleného pole, zmírníme intenzitu a necháme zeleninu a brambory 10-15 minut vařit v páře. Hotovou zeleninu můžeme lehce pokapat extra panenským olivovým olejem.


Houbové rizoto se šunkou a sýrem

zepter


35 g neloupané rýže Natural (váženo v suchém stavu), 100 g červené papriky, 20 g cibule, 200 g hub, 50 g šunky, 20 g sýra Eidam 30 % tuku v sušině, podle chuti sůl, hřebíček, kari

Houby nakrájíme na větší plátky, šunku a papriku na proužky. Zapneme zdroj ohřevu na střední stupeň a rozehřejeme nádobu o objemu 2,5 l (TF-025-20). Do nahřáté nádoby vložíme houby a podusíme je v trošce vody. Přidáme šunku, papriku a cibuli, do které zapíchneme 3 hřebíčky. Přidáme kari a zalijeme vodou tak, aby rýže byla ponořená. Přiklopíme poklicí a dusíme při nízké teplotě 15 - 20 minut, šipku indikátoru udržujeme v zelením poli. Před podáváním posypeme sýrem nastrouhaným v mixSy.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one