V magazínu Žena-in se můžete setkávat s články na téma Zdravé vaření. Partnerem tohoto seriálu je společnost Zepter International se svými dokonalými pomocníky pro vaření. Společnost Zepter International je odborník na zdravé vaření s pomocí vysoce kvalitního nádobí.
Chceme vám nyní přiblížit rozdíly mezi klasickým a Zepter vařením:
Klasickým způsobem vaříme ve vodě. Voda přitom rozpouští výživné látky v potravinách a vstřebává je. Typickým příkladem toho je příprava čaje nebo polévky. Když vaříme lístky z čaje, voda absorbuje cenné látky, které pak pijeme. Když vaříme jídlo ve vodě a potom ji vylijeme, vyhazujeme i vitaminy a minerály a ostatní cenné látky, které se v průběhu přípravy dostaly do vody.
Stravu pečeme na tuku, abychom neponičili pánev a aby se jídlo nepřipálilo. Chráníme pánev, ale ohrožujeme své zdraví! Vědecky bylo prokázáno, že tuk se ohříváním stává karcinogenním a neměl by se znovu používat. Pokud přesto chcete používat olej, doporučuje se jídlo nejdříve tepelně zpracovat a potom přidat olej.
Materiály, které se používají k výrobě nádobí:
Železo - pevné, ale rezaví, není hygienické, špatně se udržuje, nerovnoměrně vede teplo.
Keramika - dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, snadno praská, je porézní
Smalt - dekorativní, ale nerovnoměrně vede teplo, jídlo se na něm snadno připaluje, snadno se deformuje
Sklo - snadno se udržuje, ale jídlo se na něm připaluje, nádoby snadno praskají
Teflon (Non-stick) - dobře vede teplo, jídlo se na něm nepřilepuje, ale nádoby se snadno poškodí a nevydrží dlouho
Hliník - dobře vede teplo, ale oxiduje, není hygienický a deformuje se
Lehká ocel - vydrží dlouho, ale nerovnoměrně vede teplo a jídlo se v ní snadno připaluje
V nádobí Zepter vaříme bez vody, takže si potraviny uchovají vitaminy, minerály a téměř všechny výživné látky. Strava neztrácí svou barvu ani složení a zůstanou v ní uchovány všechny biologické hodnoty.
V nádobí Zepter je možné péci bez přidávání tuku. Maso obsahuje tuky a peče se tak ve vlastní šťávě. Doba přípravy je mnohem kratší než při klasickém způsobu pečení. Maso se méně vysušuje a úspory potravin jsou značné. Naše zdraví není ohroženo, neboť se při tomto způsobu nepoužívá olej, který by se přepaloval, není zde přebytek kalorií a nezvyšuje se hladina cholesterolu v krvi.
Pro dnešní generace a generace příští Zepter vyrábí a nabízí nové kovové nádobí vyrobené moderní technologií za použití nejlepšího materiálu.
Nádobí je vyráběno z vysoce kvalitní oceli CrNi 18/10. Ušlechtilá ocel má řadu skvělých vlastností, které ji odlišují od jiných materiálů:
Nádobí má speciální konstrukci a akutermické kontaktní dno, které rovnoměrně rozvádí teplo po celé své ploše. Pokrm je vystaven působení stejné teploty po celém svém povrchu. Maso velmi rychle zatáhne póry, opeče se a po zaklopení nádoby poklicí se pak již připravuje ve vlastní šťávě. Druhou důležitou věcí je konstrukce poklice, která velmi dobře těsní a vytvoří parní lázeň uvnitř nádoby. Poklice je vybavena i termokontrolem pro snadnou kontrolu teploty. Velký význam má také to, že při úpravě potravin v nádobí Zepter není nutné přidávat sůl, protože si potraviny zachovají maximum přirozené chuti.